Artikelen

30.05.2018 Honderden deelnemers ontvangen geen uitslag over bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Iedere twee jaar wordt er een groot, landelijk bevolkingsonderzoek gedaan naar darmkanker. Doel van het bevolkingsonderzoek is om darmkanker te voorkomen of in een vroegtijdig stadium te ontdekken en behandelen. Toch hebben honderden mensen geen bericht gekregen over de uitslag van hun onderzoek. Wat ging er mis?

Het onderzoek

Maar liefst 1,3 miljoen mensen tussen de 55 en 75 jaar hebben in 2014 en 2015 vrijwillig deelgenomen aan het onderzoek naar darmkanker. Echter, 604 van deze deelnemers hebben geen uitslag ontvangen. De reden hiervan is dat deze deelnemers in eerste instantie vergeten waren om hun test in te sturen. Pas bij de start van de volgende ronde (met nieuwe deelnemers) van het onderzoek in 2016 en 2017 stuurden zij alsnog een monster van hun ontlasting op. “De houdbaarheid van deze test was echter in de meeste gevallen verlopen, waardoor de uitslag van de test onbetrouwbaar is.” stelt staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer.

Na twee jaar wordt een ronde van deelnemers afgesloten. Zo werkt het systeem van het bevolkingsonderzoek. Volgens Blokhuis zijn de ingestuurde, oude, buisjes wel onderzocht en geanalyseerd, maar vanwege de “afgesloten ronde” zijn de uitslagen niet naar de betreffende deelnemers verstuurd.

Inmiddels zijn de 604 deelnemers schriftelijk geïnformeerd. Bij 35 personen is een ongunstige uitslag vastgesteld. Dat wil zeggen dat er bij hen bloed in de ontlasting is gevonden. Om vast te stellen wat de exacte oorzaak daarvan is, moet er een vervolgonderzoek uitgevoerd worden.

IT-systeem

Staatsecretaris Blokhuis vindt het uiteraard erg vervelend dat deze grote groep deelnemers geen terugkoppeling (uitslag) heeft gehad. Het IT-systeem is aangepast om in de toekomst, soortgelijke problemen te vermijden. In het vervolg krijgen deelnemers altijd een terugkoppeling als zij een test opsturen. Ook de personen die hun test te laat opsturen, zullen voortaan een bericht met de uitslag ontvangen.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar de fouten van het huidige IT-systeem. Dit onderzoek wordt geleid door een commissie met een externe, onafhankelijke voorzitter.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen


LAATSTE NIEUWS
  • Gemengde gevoelens bij buurtbewoner
    s over sluiting Bronovo ziekenhuis Lees meer
  • Grote regionale verschillen in verb
    ruik persoonsgebonden budget Lees meer
  • Minister Bruno Bruins wil keten van
    acute zorg in regio’s versterken Lees meer
ARCHIEF
LAATSTE ARTIKELEN
  • Internet gebruiken als huisarts; be
    trouwbaar of niet? Lees meer
  • Landelijk Congres Dementie achter d
    e voordeur Lees meer
  • Topvrouw NZa pleit voor een verplee
    gkundige in de raad van bestuur Lees meer
ARCHIEF
Particuliere Thuiszorg Warmond copyright В 2024