Nieuws

26.10.2017 Meer aandacht nodig voor ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen, zowel in de thuissituatie als in externe verblijven, is een serieus probleem dat meer aandacht behoeft. Dat schrijven Patiëntenfederatie Nederland en KBO-PCOB in een brief aan de Tweede Kamer. Die houdt op donderdag 26 oktober een rondetafelgesprek over dit onderwerp.

De brief aan de Tweede Kamer liegt er niet om: gemeten in percentages van het aantal bewoners is ondervoeding het hoogst in zorginstellingen, maar het grootste aantal ouderen met ondervoeding woont thuis. In het ziekenhuis is 15 tot 25 procent van de patiënten ondervoed. In het verpleeghuis gaat het om ruwweg 10 tot 15 procent van de cliënten, en in de thuiszorg is dat 15 tot 30 procent. Van de ouderen die geheel zelfstandig wonen, zonder daarbij gebruik te maken van thuiszorg, is zo’n 7 procent ondervoed.

Concrete aanbevelingen gericht op verbetering

Gezien de ernst van de problemen, dringen de Patiëntenfederatie en de KBO-PCOB erop aan dat bewustwording bij ouderen en hun omgeving moet worden gestimuleerd. Zo kan ondervoeding tijdig worden herkend en aangepakt. Dit is belangrijk, omdat een gebrek aan voeding ernstige gevolgen kan hebben voor het herstellend vermogen van het lichaam. Er worden in de brief dan ook een aantal concrete aanbevelingen gedaan, die onder andere ook zijn gericht op het laagdrempeliger en beter beschikbaar maken van de eerstelijnszorg.

De volledige brief is te lezen via de website van de Patiëntenfederatie.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen


LAATSTE NIEUWS
  • Gemengde gevoelens bij buurtbewoner
    s over sluiting Bronovo ziekenhuis Lees meer
  • Grote regionale verschillen in verb
    ruik persoonsgebonden budget Lees meer
  • Minister Bruno Bruins wil keten van
    acute zorg in regio’s versterken Lees meer
ARCHIEF
LAATSTE ARTIKELEN
  • Internet gebruiken als huisarts; be
    trouwbaar of niet? Lees meer
  • Landelijk Congres Dementie achter d
    e voordeur Lees meer
  • Topvrouw NZa pleit voor een verplee
    gkundige in de raad van bestuur Lees meer
ARCHIEF
Particuliere Thuiszorg Warmond copyright В 2024