Nieuws

14.09.2018 Mijlpaal voor het UMCG; ziekenhuis laat robot assisteren bij operatie

Onlangs heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een belangrijke mijlpaal behaald. Het ziekenhuis heeft voor het eerst patiënten geopereerd met behulp van een operatierobot. Het doel van het UMCG is om de robot geleidelijk en gericht in te gaan zetten tijdens complexe operaties aan onder andere de nieren, slokdarm, blaas, endeldarm, alvleesklier en lever. Maar de eerste, complexe operatie is succesvol verlopen, zo meldt het UMCG.

Tijdens deze complexe operatie werden, vanwege een tumor, de staart van de alvleesklier en de milt van de kankerpatiënt verwijderd. Normaal gesproken wordt er bij zo´n ingreep gebruik gemaakt van een open buikoperatie of een kijkbuisoperatie. Er worden dan kleine sneetjes in de buik van de patiënt gemaakt, zodat er via een kijkbuis met camera geopereerd kan worden.

Echter, in dit geval werd de operatie uitgevoerd door middel van een kijkbuisoperatie met ondersteuning van de operatierobot. De chirurg staat dan niet aan de operatietafel, maar zit achter een consoletafel. Vanaf daar kan de chirurg de robotarmen bedienen. Op de consoletafel staat een scherm met een driedimensionaal beeld van het operatiegebied. Het operatiegebied wordt daarbij tien keer uitvergroot en er is meer diepte zichtbaar. Zo heeft de chirurg een gedetailleerder beeld van het operatiegebied.

Een van de grootste voordelen van een “robotarm”, ten opzichte van een “mensenarm”, is dat de robotarm trillingvrij en heel nauwkeurig kan bewegen. Hierdoor is de kans op beschadigingen van belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten veel kleiner. Chirurgen geven aan dat het werken met robotchirurgie meer ontspannen en ergonomisch beter is.

Sinds een aantal jaar wordt robotchirurgie steeds vaker toegepast in operatiekamers. Het UMCG wil de robot in eerste instantie geleidelijk en gericht in gaan zetten tijdens complexe (kanker)operaties aan onder andere de nieren, slokdarm, blaas, endeldarm, alvleesklier en lever. Uiteindelijk hoopt het UMCG de robots ook in te kunnen zetten voor het verwijderen van delen van de lever bij gezonde donoren voor levertransplantaties bij patiënten met een leverziekte.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen


LAATSTE NIEUWS
  • Gemengde gevoelens bij buurtbewoner
    s over sluiting Bronovo ziekenhuis Lees meer
  • Grote regionale verschillen in verb
    ruik persoonsgebonden budget Lees meer
  • Minister Bruno Bruins wil keten van
    acute zorg in regio’s versterken Lees meer
ARCHIEF
LAATSTE ARTIKELEN
  • Internet gebruiken als huisarts; be
    trouwbaar of niet? Lees meer
  • Landelijk Congres Dementie achter d
    e voordeur Lees meer
  • Topvrouw NZa pleit voor een verplee
    gkundige in de raad van bestuur Lees meer
ARCHIEF
Particuliere Thuiszorg Warmond copyright В 2024