Nieuws

15.06.2018 Preventieve medicijnen hart- en vaatziekten niet altijd noodzakelijk

Mensen slikken vaak medicijnen voor het voorkomen van hart- en vaatziekten. Met die medicijnen worden cholesterol- en bloeddrukverlagers bedoeld. Uit recent onderzoek van promovenda Clare Luymes blijkt dat mensen met een kleine kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, kunnen stoppen met het slikken van hun medicijnen. Dit proces gaat uiteraard geheel onder begeleiding van een huisarts.

Doelgroep

De specifieke groep waar Luymes het over heeft bestaat uit mensen die een kleine kans hebben om in de komende tien jaar hart- en vaatziekten op te lopen. Daarnaast hebben zij nooit eerder last gehad van één van deze aandoeningen. De oude voorschriften geven aan dat patiënten met deze kwalen, cholesterol- en bloeddrukverlagers moeten slikken. Dit zou de hart- en vaatziekten moeten voorkomen. Echter, de vernieuwde richtlijnen spreken dit, naar aanleiding van het onderzoek, tegen. “Of stoppen inderdaad veilig is, is nooit in de praktijk getest”, zo stelt Luymes.

Onderzoek

Luymes heeft een onderzoek gedaan, waarbij 1067 deelnemers van 46 verschillende huisartsenpraktijken werden geselecteerd. “We hebben onder meer gekeken naar bloeddruk, cholesterol, leeftijd, geslacht en of iemand wel of niet rookt”, aldus Luymes. De groep werd gehalveerd in twee groepen die vervolgens twee jaar lang werden gevolgd. De ene groep bleef de medicatie slikken. De andere groep besloot, in overleg met de huisarts, of het mogelijk was om te stoppen met de preventieve geneesmiddelen. Luymes stelt; “Bij beide groepen was de stijging van het risico op hart- en vaatziekten hetzelfde. Men kan dus onder begeleiding van de huisarts veilig stoppen met het slikken van deze medicijnen”.

Echter, Luymes wijst de mensen wel op een kanttekening; “We hebben alleen gekeken naar de gevolgen op de korte termijn. We weten niet wat de impact is van het stoppen met deze medicatie op de lange termijn. Daarvoor is verder onderzoek nodig.”

Luymes´ onderzoek ontving diverse nationale èn internationale prijzen. Denk hierbij aan de onderzoeksprijs van de Hart- en Vaatziekten Huisartsen Advies Groep. Daarnaast mocht Luymes de Dr. Barbara Starfield Award in ontvangst nemen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen


LAATSTE NIEUWS
  • Gemengde gevoelens bij buurtbewoner
    s over sluiting Bronovo ziekenhuis Lees meer
  • Grote regionale verschillen in verb
    ruik persoonsgebonden budget Lees meer
  • Minister Bruno Bruins wil keten van
    acute zorg in regio’s versterken Lees meer
ARCHIEF
LAATSTE ARTIKELEN
  • Internet gebruiken als huisarts; be
    trouwbaar of niet? Lees meer
  • Landelijk Congres Dementie achter d
    e voordeur Lees meer
  • Topvrouw NZa pleit voor een verplee
    gkundige in de raad van bestuur Lees meer
ARCHIEF
Particuliere Thuiszorg Warmond copyright В 2024